Köpeğinizin havlama davranışı eğer bir apartmanda yaşıyorsanız, size türlü zorluklar çıkarabilmektedir. Sizler için hazırladığımız ipuçlarımızı inceleyerek onun bu davranışı kontrol altına alabilirsiniz. Hadi, başlayalım!

Öncelikle davranışın altında yatan sebebi bulmakla işe başlayın. Birçok köpek bir şey istediğinde havlama davranışı göstermektedir. Acıktığını, oyun oynamak istediğini ya da susadığını anlatmak için havlayabilmektedir.

Oyuna davet

Yürüyüşe çıktığınızda başka köpeklerle karşılaşan sevgili dostunuz onları oyuna davet etmek için havlayabilir. Havlamasını kontrol altına alabilmek için dikkati farklı yöne çekmeye çalışabilir ya da biraz daha sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

Yalnızlık

Tek başına kaldığında yalnızlıktan sıkılan dostunuz havlayabilir. Bu normal davranışı minimum düzeye indirmek için evde olmadığınız zamanlarda ona kendinize ait bir eşyanızı verebilir ya da alışkın olduğu sesleri (müzik, tv gibi)  açarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

İkaz

Köpeklerin havlamasının en önemli sebeplerinden biri de sizi bir şeylere karşı uyarmak istemesidir. Evinize ya da size yaklaşan bir kişi, araba onun için tehlikeli bir durumu ifade edebilir bu nedenle sizi uyarmak için havlayacaktır. Bu ikaz havlamaları son derece normaldir ve köpeğinizin aslında bu durumlara yönelik eğitilmesi gerekir. Bu konuda size düşen köpeğinize sizi ziyaret eden misafirlerinize karşı havlamamasını öğretmektir.

Peki nasıl olacak?

Köpeğinize “sus” komutları ile havlama eğitimi verebilirsiniz. Her havladığında dikkatini farklı yöne çekerek onu keskin bir sesle susturmayı deneyin. Havlamayı bıraktığında ise ödül vererek bu davranışını pekiştirin. Eğitim verirken, ona bağırmamaya dikkat edin. Bağırmanız, davranışına ket vurabilir ve onu strese sokabilir.

Ziyaret Edin

Akdeniz Veteriner Hekimliği | Uzm. Veteriner Hekim Hatice Zaimoğlu  © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.